Gyakran Ismételt Kérdések


1. Ügyfélfiókkal kapcsolatos kérdések


1.1. Mi az általános információk?
Az általános információk az ügyfélfiókhoz tartozó aktuális tárhely csomag fontosabb paramétereiről nyújt egy átfogó összegzést.

1.2. Hol lehet megtekinteni az általános információkat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Ügyfélfiók" menüpont alatt található "Általános információk" almenüben lehet megtekinteni az általános információkat.

1.3. Mi az ügyféladat kezelés?
Az ügyféladat kezelésnél megadott adatok alapján történik a tárhely, illetve a domain név kezelése. Ezért is kiemelten fontos a pontos adatok megadása, mivel pontatlan adatok megadása esetén akár más tulajdonába is kerülhet a tárhely, illetve a domain név.

1.4. Hol lehet módosítani az ügyféladatokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Ügyfélfiók" menüpont alatt található "Ügyféladat kezelés" almenüben lehet módosítani az ügyféladatokat.

1.5. Mi a dokumentum kezelés?
A dokumentum kezelés teszi lehetővé az online módon történő ügyintézést, mivel minden automatikusan elkészített dokumentum (pl.: szerződések, számlák) pár kattintással elérhető.

1.6. Hol lehet feltölteni, illetve letölteni a dokumentumokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Ügyfélfiók" menüpont alatt található "Dokumentum kezelés" almenüben lehet letölteni, illetve feltölteni a dokumentumokat.

2. Domain névvel kapcsolatos kérdések


2.1. Mi a domain név?
Az internet valamely pontját azonosító, könnyen megjegyezhető karakter sorozat, amely általában utal a weboldal tartalmára, illetve a cég, vagy termék saját nevére.

2.2. Ki a Regisztrátor?
A domain nevek Nyilvántartója által felhatalmazott szolgáltató szervezet, amely a domain név regisztrálásával és meghosszabbításával kapcsolatos ügyeket intézi.

2.3. Ki a Nyilvántartó?
A domain nevek legfőbb kezelője, aki fenntartja és hozzáférhetővé teszi a domain nevekkel kapcsolatos információkat. Magyarországon ilyen Nyilvántartó az Internet Szolgáltatók Tanácsa.

2.4. Ki a domain igénylő?
A domain igénylő a domain delegálására igényét benyújtó szervezet, vagy természetes személy.

2.5. Ki a domain használó?
A domain használó a domain delegálását követően a doamin használatára jogosult szervezet, vagy természetes személy.

2.6. Ki az adminisztratív kapcsolattartó?
A domainnel kapcsolatos adminisztrációs ügyekben a domain használó képviselője.

2.7. Ki a technikai kapcsolattartó?
A domainnel kapcsolatos műszaki ügyekben a domain használó képviselője.

2.8. Mi az új regisztrálás?
Egy nem létező, vagy éppen felszabaduló domain név lefoglalása. Cégünk, mint az Internet Szolgáltatók Tanácsa hivatalos Regisztrátora jogosult új domain nevek regisztrálására.

2.9. Mi az átregisztrálás?
Egy másik Regisztrátor szervezetnél bejegyzett domain név áthozatala cégünkhöz. Az átregisztrálást követően a domain névvel kapcsolatos minden tevékenységet cégünk végez.

2.10. Mi a domain fenntartás?
A domain tulajdonosa számára nyújtott szolgáltatás, amelynek keretében a domain névvel kapcsolatos műszaki és adminisztratív adatokat a Nyilvántartó és a Regisztrátor kezeli.

2.11. Milyen domain név végződések használhatóak a rendszerben?
A rendszerünkben az igényeknek megfelelően a leggyakrabban használt domain név végződések (.hu, .eu, .com, .net, .org, .biz, .info) automatikusan kezelhetőek.

2.12. Máshol regisztrált domain név ingyenesen használható a rendszerben?
Igen, a máshol regisztrált domain név ingyenesen használható a rendszerünkben. Azonban ebben az esetben az igénylőnek igazolnia kell, hogy a domain név valóban a tulajdonában áll. Az igazolás a rendszerünkön keresztül automatikusan elvégezhető.

2.13. Mi a domain nyilvántartás?
A domain nyilvántartás a domain adatbázisban való szerepeltetés.

2.14. Mi az igénylőlap?
A domain igénylő, vagy domain használó azon adatait tartalmazó hivatalos irat, amely alapján a domain név használatára jogosult. Ezt az aláírt iratot a Regisztrátornak továbbítania kell a Nyilvántartó felé és a domain igénylőnek öt éven keresztül meg kell őriznie.

2.15. Mennyi ideig tart egy domain név regisztráció, vagy átregisztráció?
Az igénylőlap beküldésétől számítva 24 órán belül válik véglegesen bejegyzetté a domain név. Miután a domain név véglegesen bejegyzésre kerül, onnantól kezdve már aktívan lehet használni az interneten keresztül is.

2.16. Mi a Tanácsadó Testület?
Az Internet Szolgáltatók Tanácsa mellett működő, felkért független szakértőkből álló bizottság, amely a magyar .hu domain nevekkel kapcsolatos vitás kérdésekben dönt. A Tanácsadó Testület döntése megkérdőjelezhetetlen.

2.17. Mi az Alternatív Vitarendező Fórum?
A Regisztrátortól és a Nyilvántartótól független, alternatív vitarendezési szolgáltatást nyújtó internetes fórum, amelyet a Nyilvántartó vitás esetben felkérhet arra, hogy a domain regisztrációjával kapcsolatos kérelmek tárgyában a szabályok szerint járjon el.

2.18. Mikor kell a domain tulajdonosát módosítani?
Ha egy már bejegyzett domain név jelenlegi tulajdonosa lemond a domain névről egy szervezet, vagy természetes személy javára. Ebben az esetben az új tulajdonosnak minden szükséges dokumentumot el kell juttatni a cégünkhöz, hogy a módosítást el tudjuk végezni.

2.19. Nyilvánosak-e a domain nevek tulajdonosának adatai?
Igen, a nyilvánosságra hozatal minden esetben kötelező. A Regisztrátor a domain tulajdonosának a nevét és elérhetőségét köteles megadni a nyilvántartás során. Az adatok titokban tartására csak külön ügyvédi iroda megbízásával van lehetőség.

2.20. Hol lehet létrehozni, illetve törölni a domain neveket?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Domain név" menüpont alatt található "Domain név kezelés" almenüben lehet létrehozni, illetve törölni a domain neveket.

2.21. Mi az aldomain név?
Az aldomain név a domain név első része, amellyel lehetővé válik a domain néven belüli alcsoportok létrehozása. Az alcsoportok a domain név egyes alkönyvtárai, amelyekhez könnyebben megjegyezhető címet lehet rendelni. Az aldomain név felhasználásnak egyik lehetséges területe, amikor egy cég több profilját akarja elkülönülten bemutatni, vagy a szolgáltatásait akarja ilyen módon szétválasztani.

2.22. Hol lehet létrehozni, illetve törölni az aldomain neveket?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Domain név" menüpont alatt található "Aldomain név kezelés" almenüben lehet létrehozni, illetve törölni az aldomain neveket.

2.23. Mi a névszerver rekord?
A névszerver rekordok segítségével lehet megadni, hogy a domain névhez tartozó különböző szolgáltatásokat mely kiszolgálók végezzék el. A névszerver rekordok egyik lehetséges területe, amikor egy weboldal kiszolgálásában több szerver (pl.: külön levelező szerver, külön rádió szerver, stb.) is szerepet játszik.

2.24. Hol lehet létrehozni, illetve törölni a névszerver rekordokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Domain név" menüpont alatt található "Névszerver rekord kezelés" almenüben lehet létrehozni, illetve törölni a névszerver rekordokat.

2.25. Milyen címen érhető el a névszerver szolgáltatás?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Ügyfélfiók" menüpont alatt található "Terhelés elosztásos kiszolgálók" almenüben lehet megtekinteni az ügyfélfiókhoz tartozó névszerver kiszolgálók adatait. Az "Elsődleges csomópont" megfelel az elsődleges névszerver kiszolgáló címének, míg a "Másodlagos csomópont" értelemszerűen a másodlagos névszerver kiszolgáló címével egyezik meg. A szolgáltatás az alapértelmezett 53-as TCP és UDP porton fut.

2.26. Hogyan költöztethetőek át a domain névvel kapcsolatos beállítások?
A rendszerünk kompatibilis a legtöbb tárhely szolgáltató által használt megoldással, így a domain nevek, aldomain nevek, valamint a névszerver rekordok könnyedén átköltöztethetőek. A költöztetés első lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott domain nevek listáját. A nevek lekérése után ugyanazzal a névvel kell létrehozni a domain nevet a korábban már ismertetett "Domain név kezelés" almenüben. A költöztetés második lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott aldomain nevek listáját. A nevek lekérése után ugyanazzal a névvel kell létrehozni az aldomain nevet a korábban már ismertetett "Aldomain név kezelés" almenüben. A költöztetés utolsó lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott névszerver rekordok listáját. A névszerver rekordok lekérése után ugyanazzal a névvel kell létrehozni a névszerver rekordot a korábban már ismertetett "Névszerver rekord" almenüben.

2.27. Hol kapható további segítség a témakörrel kapcsolatban?
Amennyiben nem találta meg a keresett információt, és további kérdései vannak a témakörrel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a "Céginformációk" menüpont alatt megadott elérhetőségek egyikén.

3. Email postafiókkal kapcsolatos kérdések


3.1. Mi az email postafiók?
Az email szó elektronikus postaként fordítható le. Az elnevezés utal az írás és a továbbítás módjára, amely teljes egészében elektronikus úton, az interneten keresztül megy végbe. Az email postafiók teszi lehetővé az elektronikus levelek küldését és fogadását.

3.2. Hol lehet létrehozni, módosítani, illetve törölni az email postafiókokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Email postafiókok" menüpont alatt található "Email postafiók kezelés" almenüben lehet létrehozni, módosítani, illetve törölni az email postafiókokat.

3.3. Mi az email átirányítás?
Az email átirányítás adatmódosítás nélkül lehetővé teszi, hogy egy létező email címre küldött összes levél átirányításra kerüljön egy másik email címre. Ezzel lehetőség nyílik régebbi email címek megőrzésére, illetve egy helyre történő csoportosítására.

3.4. Hol lehet létrehozni, illetve törölni az email átirányításokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Email postafiókok" menüpont alatt található "Email átirányítás kezelés" almenüben lehet létrehozni, illetve törölni az email átirányításokat.

3.5. Mi a RoundCube felület?
A RoundCube egy nyílt forráskódú webes eszköz email postafiókok kezelésére. Képes leveleket olvasni, létrehozni, módosítani, illetve törölni. Továbbá használható levelek továbbítására és állományok csatolására is.

3.6. Hol lehet elérni a RoundCube felületet?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Email postafiókok" menüpont alatt található "RoundCube felület" almenüben lehet elérni a RoundCube felületet.

3.7. Milyen címen érhető el a POP3, az IMAP és az SMTP szolgáltatás?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Ügyfélfiók" menüpont alatt található "Általános információk" almenüben lehet megtekinteni az ügyfélfiókhoz tartozó POP3, IMAP és SMTP kiszolgáló adatait. Az "Elsődleges csomópont" megfelel a POP3, az IMAP és az SMTP kiszolgáló címének. A szolgáltatások rendre az alapértelmezett 110-es, 143-as és 25-ös TCP porton futnak.

3.8. Hogyan költöztethetőek át az email postafiókkal kapcsolatos beállítások?
A rendszerünk kompatibilis a legtöbb tárhely szolgáltató által használt megoldással, így az email postafiókok, valamint az email átirányítások könnyedén átköltöztethetőek. A költöztetés első lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott email postafiókok nevét. A név lekérése után ugyanazzal a névvel kell létrehozni az email postafiókot a korábban már ismertetett "Email postafiók kezelés" almenüben. A költöztetés második lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott email átirányítások nevét. A név lekérése után ugyanazzal a névvel kell létrehozni az email átirányításokat a korábban már ismertetett "Email átirányítás kezelés" almenüben.

3.9. Hol kapható további segítség a témakörrel kapcsolatban?
Amennyiben nem találta meg a keresett információt, és további kérdései vannak a témakörrel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a "Céginformációk" menüpont alatt megadott elérhetőségek egyikén.

4. FTP hozzáféréssel kapcsolatos kérdések


4.1. Mi az FTP hozzáférés?
Az FTP protokoll lehetővé teszi az interneten történő gyors és kényelmes állománytovábbítást két számítógép között. Az FTP hozzáférés pedig biztosítja, hogy a kiszolgálón lévő állományokhoz csak az arra jogosult személy férhessen hozzá.

4.2. Hol lehet létrehozni, módosítani, illetve törölni az FTP hozzáféréseket?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "FTP hozzáférések" menüpont alatt található "FTP hozzáférés kezelés" almenüben lehet létrehozni, módosítani, illetve törölni az FTP hozzáféréseket.

4.3. Mi az FTP munkamenet?
Az FTP munkamenet két számítógép közötti kommunikáció, mely során a kiszolgáló átmenetileg adatokat tárol a kliens számítógépről. A tárolt adatokból egyértelműen azonosítható a két fél között fennálló adatkapcsolat állapota.

4.4. Hol lehet megtekinteni, illetve törölni az FTP munkameneteket?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "FTP hozzáférések" menüpont alatt található "FTP munkamenet kezelése" almenüben lehet megtekinteni, illetve törölni az FTP munkameneteket.

4.5. Mi az AjaXplorer felület?
Az AjaXplorer egy nyílt forráskódú webes eszköz FTP kapcsolat menedzselésére. Képes állományokat, könyvtárakat létrehozni, módosítani, illetve törölni. Továbbá használható állományok szerkesztésére, fel és letöltésére is.

4.6. Hol lehet elérni az AjaXplorer felületet?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "FTP hozzáférések" menüpont alatt található "AjaXplorer felület" almenüben lehet elérni az AjaXplorer felületet.

4.7. Milyen címen érhető el az FTP szolgáltatás?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Ügyfélfiók" menüpont alatt található "Általános információk" almenüben lehet megtekinteni az ügyfélfiókhoz tartozó FTP kiszolgáló adatait. Az "Elsődleges csomópont" megfelel az FTP kiszolgáló címének. A szolgáltatás az alapértelmezett 21-es TCP porton fut.

4.8. Hogyan költöztethetőek át az FTP hozzáféréssel kapcsolatos beállítások?
A rendszerünk kompatibilis a legtöbb tárhely szolgáltató által használt megoldással, így az FTP hozzáférés, valamint az FTP hozzáférésen keresztül elérhető állományok könnyedén átköltöztethetőek. A költöztetés első lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott FTP hozzáférés nevét. A név lekérése után célszerű ugyanazzal a névvel létrehozni az FTP hozzáférést a korábban már ismertetett "FTP hozzáférés kezelés" almenüben. A költöztetés második lépéseként le kell tölteni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében lévő FTP hozzáférésen keresztül elérhető állományokat. Az összes állományok lementése után lehet megkezdeni az állományok feltöltését a korábban már ismertetett "AjaXlorer felület" almenüben.

4.9. Hol kapható további segítség a témakörrel kapcsolatban?
Amennyiben nem találta meg a keresett információt, és további kérdései vannak a témakörrel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a "Céginformációk" menüpont alatt megadott elérhetőségek egyikén.

5. Adatbázissal kapcsolatos kérdések


5.1. Mi az adatbázis?
Az adatbázis azonos minőségű, többnyire strukturált adatok összessége, amelyet egy tárolására, lekérdezésére és szerkesztésére alkalmas adatbázis-kezelő program kezel. A gyorsabb és könnyebb kezelhetőség végett a dinamikus weboldalak adataik nagy részét adatbázisban tárolják.

5.2. Hol lehet létrehozni, illetve törölni az adatbázisokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Adatbázisok" menüpont alatt található "Adatbázisok kezelése" almenüben lehet létrehozni, illetve törölni az adatbázisokat.

5.3. Mi az adatbázis felhasználó?
Az adatbázisban tárolt adatok megfelelő hozzáférési jogosultságát adatbázis felhasználókkal lehet biztosítani. Az adatbázis felhasználók által tehát elérhető, hogy az adatokhoz mindig csak az arra jogosult férjén hozzá.

5.4. Hol lehet létrehozni, módosítani, illetve törölni az adatbázis felhasználókatt?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Adatbázisok" menüpont alatt található "Adatbázis felhasználók kezelése" almenüben lehet létrehozni, módosítani, illetve törölni az adatbázis felhasználókat.

5.5. Mi a phpMyAdmin felület?
A phpMyAdmin egy nyílt forráskódú webes eszköz MySQL adatbázis menedzselésére. Képes adatbázisokat, táblákat, mezőket létrehozni, módosítani, illetve törölni. Továbbá használható SQL parancsokat futtatására, adatbázis importálásra/exportálásra, valamint kulcsok kezelésére is.

5.6. Hol lehet elérni a phpMyAdmin felületet?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Adatbázisok" menüpont alatt található "phpMyAdmin felület" almenüben lehet elérni a phpMyAdmin felületet.

5.7. Milyen címen érhető el az adatbázis szolgáltatás?
A "localhost" megfelel az adatbázis kiszolgáló címének. A szolgáltatás az alapértelmezett 3306-os TCP porton fut.

5.8. Hogyan költöztethetőek át az adatbázissal kapcsolatos beállítások?
A rendszerünk kompatibilis a legtöbb tárhely szolgáltató által használt megoldással, így az adatbázis felhasználó, a hozzá tartozó adatbázis, illetve az adatbázisban tárolt adatok könnyedén átköltöztethetőek. A költöztetés első lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott adatbázis felhasználó nevét. A név lekérése után célszerű ugyanazzal a névvel létrehozni az adatbázis felhasználót a korábban már ismertetett "Adatbázis felhasználó kezelés" almenüben. A költöztetés második lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott adatbázis nevét. A név lekérése után célszerű ugyanazzal a névvel létrehozni az adatbázist a korábban már ismertetett "Adatbázis kezelés" almenüben. A költöztetés utolsó lépéseként le kell tölteni, exportálni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében tárolt adatbázis adatait. Az adatok lementése, exportálása után lehet megkezdeni az adatok feltöltését, importálását a korábban már ismertetett "phpMyAdmin felület" almenüben.

5.9. Hol kapható további segítség a témakörrel kapcsolatban?
Amennyiben nem találta meg a keresett információt, és további kérdései vannak a témakörrel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a "Céginformációk" menüpont alatt megadott elérhetőségek egyikén.

6. Virtuális környezettel kapcsolatos kérdések


6.1. Mi a virtuális erőforrás?
A virtuális erőforrás a fizikai szerver több részre történő felosztása által lehetővé teszi, hogy minden weboldal saját erőforrásokkal rendelkezzen. A Lightweight Virtual Environment technológia lehetővé teszi az erőforrások - Processzor használat (CPU), Processzor mag használat (nCPU), Virtuális memória használat (vMEM), Fizikai memória használat (pMEM), Konkurens kapcsolatok száma (EP), Folyamatok száma (nPROC), I/O korlátozás (IO) - egymástól független szabályozását.

6.2. Hol lehet megtekinteni a virtuális erőforrásokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Virtuális környezet" menüpont alatt található "Virtuális erőforrások" almenüben lehet megtekinteni a virtuális erőforrásokat.

6.3. Mi a valósidejű rendszer grafikon?
A Lightweight Virtual Environment technológia által mért egyes erőforrások - Processzor használat (CPU), Processzor mag használat (nCPU), Virtuális memória használat (vMEM), Fizikai memória használat (pMEM), Konkurens kapcsolatok száma (EP), Folyamatok száma (nPROC), I/O korlátozás (IO) - valósidejű használatát mutató grafikon.

6.4. Hol lehet megtekinteni a valósidejű rendszer grafikonokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Virtuális környezet" menüpont alatt található "Valósidejű rendszer grafikonok" almenüben lehet megtekinteni a valósidejű rendszer grafikonokat.

6.5. Hol kapható további segítség a témakörrel kapcsolatban?
Amennyiben nem találta meg a keresett információt, és további kérdései vannak a témakörrel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a "Céginformációk" menüpont alatt megadott elérhetőségek egyikén.

7. Rendszereszközökkel kapcsolatos kérdések


7.1. Mi az ütemezett feladat?
Az ütemezett feladat egy előre meghatározott szabályos időközönként lefuttatott programkód, amely általában a weboldalhoz tartozó karbantartási, frissítési, illetve automatizálási munkálatokat könnyíti meg, teszi teljesen automatikussá.

7.2. Hol lehet létrehozni, illetve törölni az ütemezett feladatokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően az "Rendszereszközök" menüpont alatt található "Ütemezett feladatok kezelése" almenüben lehet létrehozni, illetve törölni az ütemezett feladatokat.

7.3. Hogyan költöztethetőek át az ütemezett feladatokkal kapcsolatos beállítások?
A rendszerünk kompatibilis a legtöbb tárhely szolgáltató által használt megoldással, így az ütemezett feladatok könnyedén átköltöztethetőek. A költöztetés első lépéseként le kell kérni a korábbi tárhely szolgáltató rendszerében létrehozott ütemezett feladatok listáját. A lista lekérése után pontosan ugyanazokkal a beállításokkal kell létrehozni az ütemezett feladatokat a korábban már ismertetett "Ütemezett feladatok kezelése" almenüben.

7.4. Mi a naplóállomány?
A naplóállomány rögzíti az adott kiszolgálón lévő weboldalra vonatkozó webszerverrel kapcsolatos történéseket, eseményeket. A naplóállományok az üzemeltetést, a biztonságot, illetve a hibakeresést támogatják.

7.5. Hol lehet megtekinteni a naplóállományokat?
A központi adminisztrációs felületre történő sikeres bejelentkezést követően a "Rendszereszközök" menüpont alatt található "Naplóállomány kezelés" almenüben lehet megtekinteni a naplóállományokat.

7.6. Hol kapható további segítség a témakörrel kapcsolatban?
Amennyiben nem találta meg a keresett információt, és további kérdései vannak a témakörrel kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a "Céginformációk" menüpont alatt megadott elérhetőségek egyikén.